Παναγιώτης Αποστολόπουλος Πέρρος

ΔΡ. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » Δείτε ιδιαιτέρως...



Γιατί όχι σαν τη Δανία;

Γιατί όχι σαν τη Δανία;

Ας εξετάσουμε το πολιτειακό σύστημα της Δανίας. Η Δανία όχι μόνο δεν εκλέγει ποτέ αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αλλά κυβερνάται κατά κανόνα από κοινοβουλευτικές μειοψηφίες και νομοθετεί υπό τη διαρκή συνεννόηση και έγκριση της αντιπολίτευσης. Η Δανία έχει βουλευτικές εκλογές με σύστημα (απλής) αναλογικής.

Η Δανία είναι σταθερά κάθε χρόνο η χώρα με τη λιγότερη διαφθορά στον παγκόσμιο Δείκτη Διαφθοράς. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από την Ελλάδα η οποία βρίσκεται στη θέση 58, κάτω από την Κούβα και την Γκάνα. Η Δανία επίσης βρίσκεται στις πρώτες χώρες του παγκόσμιου δείκτη Ειρήνης. Οι πρωτιές αυτές δεν είναι τυχαίες, αλλά είναι αποτελέσματα του πολιτειακού της συστήματος.

Βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει πληθυσμό 5.7 εκατομμύρια, 270 δις ΑΕΠ και 45.000$ κατά κεφαλήν εισόδημα. Είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας με σταθερούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Βρίσκεται στην κορυφή των τεχνολογικά ανεπτυγμένων χωρών για πολλά συνεχόμενα έτη. Ταυτόχρονα έχει μεγάλο κράτος πρόνοιας. Στη Δανία ανήκουν τα αυτόνομα νησιά Φερόες καθώς και η Γροιλανδία.

Οι βουλευτές στη Δανία εκλέγονται μέσω ανοιχτής κομματικής λίστας με (απλό) αναλογικό τρόπο. Εισέρχονται 179 βουλευτές και έχει όριο εισόδου το 2%. Η κυβέρνηση τυγχάνει της έγκρισης του κοινοβουλίου (Folketinget). Εδώ και πάνω από 100 χρόνια, δεν υπήρξε ΠΟΤΕ αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πάντοτε προέκυπταν κυβερνήσεις ευρείας συνεργασίας. Ακόμη όμως και αυτές οι πολυκομματικές κυβερνήσεις, κατά κανόνα, δεν κέρδιζαν την πλειοψηφία του νομοθετικού σώματος. Πρόκειται δηλαδή για κυβερνήσεις ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, μόνο 4 φορές προέκυψαν κυβερνήσεις με κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έτσι, η κάθε κυβέρνηση, για να περάσει οποιαδήποτε νομοθεσία, χρειάζεται να πείσει όχι μόνο τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και κάποια κόμματα από την αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός, αλλά και το κυβερνητικό σχήμα, έχουν μειωμένη ισχύ μπροστά στο κοινοβουλευτικό σώμα. Εντούτοις, από το 1982, η Δανία έχει αλλάξει μόλις 5 πρωθυπουργούς, ενώ η μέση θητεία του καθενός είναι πάνω από 8 συναπτά έτη. Το φαινομενικά ασθενές κυβερνητικό σχήμα, επειδή ακριβώς αναγκάζεται σε προγραμματική συνεννόηση με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, είναι πιο σταθερό από οποιαδήποτε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Πρωθυπουργός σήμερα (2016) είναι ο Lars Lokke Rasmussen και ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελείται από την κεντροδεξιά (Venstre) στην οποία ανήκει ο πρωθυπουργός, το Λαϊκό κόμμα, το Φιλελεύθερο κόμμα και το Συντηρητικό κόμμα.

Στην Ελλάδα, περιμένουμε την επόμενη λαϊκίστικη αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, του Σύριζα ή του ΠΑΣΟΚ να μας σώσει. Και το σανό που τρώνε πολλοί: "η απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία". Ο διαφωτισμός όντως δεν έχει περάσει από την Ελλάδα.