Παναγιώτης Αποστολόπουλος Πέρρος

ΔΡ. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » Πολιτική



Γιατί όχι σαν την Ολλανδία;

Γιατί όχι σαν την Ολλανδία;

Η Ολλανδία έχει (απλή) αναλογική με ανοιχτές κομματικές λίστες και 150 βουλευτές. Επειδή είναι απίθανο να δημιουργηθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, υπάρχει η κουλτούρα των συνεργασιών και η προγραμματική σύγκλιση κομμάτων. Γι αυτό και ο πρωθυπουργός θεωρείται ότι έχει μειωμένες εξουσίες και αναφέρεται ως "primus inter pares" δηλαδή ως πρώτος μεταξύ ίσων.

Μετά το πέρας των εθνικών εκλογών, το πρώτο κόμμα ξεκινά διερευνητικό διάλογο για την ύπαρξη συνεργασίας με τα υπόλοιπα κόμματα. Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, φτάνουν στη λεγόμενη "κυβερνητική συμφωνία", η οποία είναι μια προγραμματική συμφωνία των κομμάτων για τη διακυβέρνηση του τόπου. Αυτή η κυβερνητική συμφωνία κατατίθεται στη βουλή προς ψήφο εμπιστοσύνης. Εφόσον λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, τότε ορίζουν ως πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος και ξεκινά η περίοδος διακυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, ως αναπληρωτές πρωθυπουργοί ορίζονται εκπρόσωποι από τα υπόλοιπα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Από το 2010 έχουν πρωθυπουργό τον ιστορικό Mark Rutte, ο οποίος έχει ασχοληθεί με το εμπόριο κατέχοντας διευθυντικές θέσεις σε εταιρείες όπως η Unilever και η Calve. Ο ετήσιος μισθός του είναι 144,000€ και έχει συνήθως και το υπουργείο Επικρατείας (Minister van Algemene Zaken) ώστε να αποκτά συγκεκριμένες διοικητικές εξουσίες για την αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση.

Η Ολλανδία έχει αλλάξει μόλις τρεις πρωθυπουργούς από το 1994 μέχρι σήμερα. Με ανίσχυρο πρωθυπουργό και πανίσχυρη κυβερνητική συνεργασία, έχει επιτευχθεί η απόλυτη πολιτική σταθερότητα. Ο πρωθυπουργός έχει ΑΝΑΓΚΗ να πείθει τον κυβερνητικό συνασπισμό για ΚΑΘΕ νομοσχέδιο που περνά. Και οι πολίτες της Ολλανδίας έχουν συνηθίσει να συμμετέχουν στην κυβέρνηση αφού εκπροσωπούνται σε αυτή κατά πλειοψηφία. Έτσι έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι ρητορικές μίσους και λαϊκισμού.

Η Ολλανδία σήμερα (2016) έχει 17 εκατομμύρια πληθυσμό, 856 δις ΑΕΠ και 50.000$ κατά κεφαλήν εισόδημα. Το νόμισμά της είναι το Ευρώ και βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης με σταθερούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και εύρωστο κοινωνικό κράτος.

Στην Ελλάδα, περιμένουμε την επόμενη λαϊκίστικη αυτοδύναμη κυβέρνηση να μας σώσει. Και το σανό που τρώνε πολλοί: "η απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία".