-
-
Αγωνία θανάτου σε καιρούς πανδημίας
Φιλοσοφική και κοινωνική αποτίμηση εν καιρώ έξαρσης των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ποια πραγματικά είναι η ασθένεια που έχουμε να αντιμετωπίσουμε; Ένας αναπνευστικός ιός ή ο συντονισμένος διακρατικός τρόπος αντιμετώπισής του; Δεδομένα, παραδοχές και συμπεράσματα.
...περισσότερα -
Τι είναι Φιλοσοφία;
Οι ορισμοί είναι το πιο ακανθώδες φιλοσοφικό πρόβλημα. Ο ορισμός της Φιλοσοφίας είναι από μόνος του ένα φιλοσοφικό ερώτημα. Ωστόσο η φιλοσοφία έχει και κλάδους, και μεθοδολογία, καθώς και πλούσια ιστορία. Θα καταφέρουμε να την προσεγγίσουμε εννοιολογικά;
...περισσότερα -
Η Προσβασιμότητα στο Λογισμικό και το Διαδίκτυο
Η προσβασιμότητα ως όρος μέχρι πρότινος αφορούσε μόνο τα άτομα με αναπηρίες. Κάτι όμως προσβάσιμο σε ένα άτομο με αναπηρία καταλήγει να αποκτά μεγαλύτερη χρηστική αξία για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών γνωρισμάτων.
...περισσότερα -
Βλέπω, άρα εγκρίνω. Η ηθική των ηλεκτρονικών ΜΜΕ
Το ότι ο μέσος τηλεθεατής απλά βλέπει ένα τηλεοπτικό προϊόν, σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να σημαίνει αυτόματα ότι εγκρίνει κιόλας το τηλεοπτικό αυτό προϊόν. H ταύτιση θέασης και έγκρισης είναι το άλλοθι των ιδιοκτητών ΜΜΕ για να επιβάλλουν το τηλεοπτικό προϊόν που επιθυμούν.
...περισσότερα -
Συναισθηματική Νοημοσύνη και Μηχανές
Η ανάγκη της εξέλιξης της Τεχνητής Νοημοσύνης προς το «ανθρωπινότερο» της Συναισθηματικής Νοημοσύνης είναι μία λύση σε καταστάσεις όπου η τυπική μαθηματική λογική δε μπορεί να ανταποκριθεί τόσο αποτελεσματικά όσο θα ήταν επιθυμητό. Πόσο κοντά είμαστε;
...περισσότερα -
Η Γενική Βούληση και το Κοινωνικό Συμβόλαιο του Rousseau
Η σύμβαση αυτή, ενώ αποτελεί ισχυρή δέσμευση, εντούτοις στοχεύει στη διασφάλιση της ελευθερίας του κάθε πολίτη, καθώς ο πολίτης δεσμεύεται απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό. H Γενική Βούληση αποτελεί θεμέλιο της θεωρίας του Κοινωνικού Συμβολαίου του.
...περισσότερα -
Ειδική Αγωγή: Μη δουλεύεις πάνω μου, δούλεψε μαζί μου.
Η επιθυμία του εκπαιδευτικού να βοηθήσει την εκπαιδευτική διαδικασία στο πλαίσιο της ειδικής αγωγής, ορισμένες φορές, οδηγεί στην επίμονη πρωτοβουλία εκ μέρους του να διαδραματίσει άνευ όρων το ρόλου του βοηθού, του εμψυχωτή, του ευεργέτη του παιδιού.
...περισσότερα -
Η διαδικτυακή υπόσταση ενός φυσικού προσώπου
Αρκετοί ισχυρίζονται ότι το internet δεν είναι τίποτα άλλο από έναν ψευδόκοσμο, μια ψευδοκοινότητα. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι το διαδίκτυο είναι ένας πέρα για πέρα αληθινός κόσμος, και μάλιστα σε ορισμένα του σημεία βελτιώνει τις ατέλειες του φυσικού κόσμου. Τι τελικά ισχύει;
...περισσότερα -
Ελεύθερο λογισμικό και ανταγωνισμός
Μετά από αρκετά χρόνια αφότου εμφανίστηκε επισήμως η νοοτροπία του ελεύθερου λογισμικού, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στην επιχειρηματική δραστηριότητα εμπορίας και χρήσης λογισμικού. Το γεγονός αυτό από πολλούς χαρακτηρίζεται και ως μια ξαφνική επανάσταση.
...περισσότερα -
Εποπτεία και έλεγχος στον εργασιακό χώρο
Από τότε που υπήρξε κοινωνία και μάλιστα στην οργανωμένη της μορφή, γεννήθηκε η ανάγκη της εποπτείας και του ελέγχου. Ωστόσο τα φαινόμενα εκτροπής της εργασιακής εποπτείας και του ελέγχου μπορούν υπό ορισμένες συνθήκες να αποδειχθούν ολέθρια.
...περισσότερα -
Ο Ωφελιμισμός του Jeremy Bentham
Σύμφωνα με την ηθική αυτή θεωρία, πρέπει να πράττουμε εκείνο που προκαλεί την περισσότερη ευχαρίστηση και το λιγότερο πόνο στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος του πληθυσμού. Η αρχή της αποφυγής του πόνου και της κάρπωσης της ηδονής κατά τον νομικό και φιλόσοφο Jeremy Bentham.
...περισσότερα -
H Ευθανασία ως ηθικό πρόβλημα
Το πρόβλημα της ευθανασίας απασχολεί τη σύγχρονη βιοηθική με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό. Η φιλοσοφία, πέρα από τις όποιες θρησκευτικές δοξασίες, οφείλει να προβληματίζεται συστηματικά και έντονα πάνω στο δικαίωμα του ανθρώπου στην αυτοδιάθεση της ζωής και της αξιοπρέπειάς του.
...περισσότερα -
Η «Αδύναμη Σκέψη» του Gianni Vattimo
Η Αδύναμη Σκέψη σημαίνει την ανικανότητα της νόησης να γνωρίζει την κατάσταση του όντος και γι αυτό δε μπορεί ακόμα να καθορίζει αξίες αντικειμενικά ισχύουσες για όλους τους ανθρώπους. Ο Gianni Vattimo, ο φιλόσοφος του Torino μας εξηγεί την μετανεωτερική του εισήγηση.
...περισσότερα -
Προσωκρατική Κοσμολογία. Ο ρόλος του θανάτου.
Ο θάνατος για τους Έλληνες στοχαστές δεν είναι τιμωρία, δεν είναι πτώση, δεν είναι έκπτωση. Είναι ένα κομμάτι της φύσης, ένας επιβλητικός νόμος της ανάγκης που κρατά τον κόσμο όρθιο. Οι Έλληνες ζουν (με) το θάνατο, συνομιλούν μαζί του, τον κάνουν πρωταγωνιστή στις προσωπικές τους ιστορίες.
...περισσότερα -
Ιατρική Ηθική. Η περίπτωση της οδοντιατρικής.
Πόσο αυτονόητο είναι στις μέρες μας ότι η ιατρική θέτει ως βάση την υγεία του ανθρώπου; Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η υγεία υποβαθμίζεται αξιολογικά έναντι της αισθητικής ή του πλούτου; Η αισθητική ως αξία μπορεί να τεθεί ως αξιολογικό έρεισμα όλων των υπόλοιπων αξιών;
...περισσότερα -
Τεχνολογία και Οικολογία
Οι δυο πλευρές είναι άλλοτε ισχυρά, άλλοτε πιο ήπια αντιμαχόμενες. Τα τεχνολογικά προϊόντα σχηματίζονται με βάση τη σκοπιμότητα του ανθρώπου, παρολαυτά όμως σταδιακά εμπνέουν και άλλες, ανεξάρτητες χρήσεις. Εδώ είναι που αρχίζουν και οι εκτροπές.
...περισσότερα -
Brain towards Nature. How internet affects physical activity?
A longsighted way of cyber life should include a more moderate internet behavior. Despite the fact that online activities may conclude in some kind of addiction (when pathologically repeated), may also conclude in a more social expression of an individual.
...περισσότερα -
Citius, Altius, Fortius. What kind of ethics lies beneath?
These ideals, under certain circumstances, are considered to be irrelevant to the traditional athletic spirit of classic times but also to the contemporary official aims of the “Olympic Charter”. The restless effort for sport triumphs does not always serve human dignity and global solidarity.
...περισσότερα