Παναγιώτης Αποστολόπουλος Πέρρος

ΔΡ. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

  
 • H πρότασή μου για ειδικές ζώνες ανάπτυξης

  Η ειδική αναπτυξιακή ζώνη θα αφορά την πρωτογενή παραγωγή με ταυτόχρονη ενθάρρυνση της εξωστρέφειας. Θα αποτελέσει ένα δέλεαρ προσέλκυσης επενδύσεων και βιομηχανιών με συγκεκριμένους κανόνες υπέρ των επιχειρηματιών και των εργαζομένων.

  ...περισσότερα
 • H πρότασή μου για ειδικές ζώνες ανάπτυξης

  Η πρότασή μου για τη Φορολογία: Εισοδηματικό Βαρόμετρο

  Η φορολογία πρέπει να είναι δίκαιη και να δίνει κίνητρα παραγωγικότητας. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με απλοποίηση του συστήματος και ενιαίο συντελεστή. Το "Εισοδηματικό Βαρόμετρο" είναι ένα σύστημα απόδοσης φόρου και ΦΠΑ στο κράτος σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό τον μηδενισμό της φοροδιαφυγής.

  ...περισσότερα
 • Η πρότασή μου για τη Φορολογία: Εισοδηματικό Βαρόμετρο

  Οι θέσεις μου για την εκπαίδευση

  Έχουμε φτιάξει ένα βαρετό σχολείο. Έναν χώρο όπου οι γονείς παρκάρουν τα παιδιά τους και τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία το κουδούνι. Από τη βαρεμάρα δημοτικού και γυμνασίου, στα κάτεργα του Λυκείου και την ασυδοσία του πανεπιστημίου, δεν βλέπουμε φως από πουθενά.

  ...περισσότερα
 • Οι θέσεις μου για την εκπαίδευση

  Πώς φτάσαμε στην αριστερά του Σύριζα;

  Τι είναι λοιπόν ο Σύριζα; Μετά από την έμπρακτη οικονομική κατάρρευση και την ευρεία συνειδητοποίηση ότι "κάτι πήγαινε στραβά" με την πολιτική που ευαγγελίστηκε και εφάρμοσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ, ο κόσμος βρήκε εύκαιρο κάτι που να μοιάζει με το ΠΑ.ΣΟ.Κ, κάτι που θα του προσέφερε εξίσου πολλά δικαιώματα και οικονομική ισχύ, χωρίς απαραίτητα την ανταποδοτική προϋπόθεση παραγωγής και εργασίας.

  ...περισσότερα
 • Πώς φτάσαμε στην αριστερά του Σύριζα;

  Η αρρώστια του οικονομικού εθνικισμού

  Κάποιοι ισχυρίζονται πάνω κάτω τα εξής: ότι πρέπει να επιδοτηθεί εθνική βιομηχανία, να περιοριστούν στο ελάχιστο οι εισαγωγές και να είμαστε "αυτάρκεις" σε προϊόντα και υπηρεσίες, να στηρίζουμε την ελληνική παραγωγή έναντι της αλλοδαπής ανεξαρτήτως ποιοτικών κριτηρίων και να βάλουμε φραγμούς σε ξένα συμφέροντα που απειλούν ή επιβουλεύονται τον εθνικό μας πλούτο.

  ...περισσότερα
 • Η αρρώστια του οικονομικού εθνικισμού

  Γιατί όχι σαν τη Δανία;

  Η Δανία είναι σταθερά κάθε χρόνο η χώρα με τη λιγότερη διαφθορά στον παγκόσμιο Δείκτη Διαφθοράς. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από την Ελλάδα η οποία βρίσκεται στη θέση 58, κάτω από την Κούβα και την Γκάνα. Η Δανία επίσης βρίσκεται στις πρώτες χώρες του παγκόσμιου δείκτη Ειρήνης. Οι πρωτιές αυτές δεν είναι τυχαίες, αλλά είναι αποτελέσματα του πολιτειακού της συστήματος.

  ...περισσότερα
 • Γιατί όχι σαν τη Δανία;

  Γιατί όχι σαν την Ολλανδία;

  Η Ολλανδία έχει (απλή) αναλογική με ανοιχτές κομματικές λίστες και 150 βουλευτές. Επειδή είναι απίθανο να δημιουργηθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, υπάρχει η κουλτούρα των συνεργασιών και η προγραμματική σύγκλιση κομμάτων. Γι αυτό και ο πρωθυπουργός θεωρείται ότι έχει μειωμένες εξουσίες και αναφέρεται ως "primus inter pares" δηλαδή ως πρώτος μεταξύ ίσων.

  ...περισσότερα
 • Γιατί όχι σαν την Ολλανδία;

  Όχι την καρέκλα ρε γαμώτο...

  Η Όλγα όμως πίστεψε στον διαφορετικό δρόμο. Σε αυτόν που της πρότεινε ο φίλος της. Γράφτηκε στη νεολαία του κόμματός της και κατόπιν στην τοπική του οργάνωση. Εκεί ήταν ήδη γραμμένος ο δικός της, ο Νίκος. "Να τους πω να σε διορίσουν;" τη ρώτησε. "Όλοι τους διορίστηκαν, γιατί όχι κι εσύ; Τόσα χρόνια εδώ μέσα, λίγα έχεις προσφέρει;". "Γίνονται αυτά;" ρώτησε η Όλγα...

  ...περισσότερα